Kuulasta kauneutta – Joonas Haavisto Trio – oku

Joonas Haavisto Trio. Kuva: Antti Aimo-Koivisto
Joonas Haavisto Trio. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Joonas Haavisto Trio avaa kotimaisen jazzlevyvuoden 2016 tyylikkäästi kolmannella levyllään ”oku”. Trion ensimmäinen levy “Blue Waters” (Rockadilly Records) ilmestyi vuonna 2009 ja toinen levy ”Micro To Macro” (Fredriksson Music) vuonna 2013.

Yhtyeen kokoonpano on säilynyt samana kaikilla kolmella levyllä. Joonas Haavisto liittyy luontevasti pohjoismaisen jazzpianon perinteeseen kirkkaan selkeällä ja linjakkaalla soitollaan. Antti Lötjönen on bassollaan koko trioa kantava vankka taustavoima, mutta hän astuu monesti esille myös eturiviin hienoilla introillan ja sooloillaan. Rumpali Joonas Riippa on esiintynyt usein varsin vapaissa yhteyksissä, tuoreena esimerkkinä hänen kokeileva levynsä 105%” (ILMA003). Haaviston triossa Riippa kuitenkin pääsee näyttämään perinteisemmän, vähillä eleillä svengaavan puolensa.

Uutuuden japaninkielinen nimi viittaa ihmisen sisäiseen tilaan, etsimiseen, syvemmälle pyrkimiseen ja uuden löytämiseen. Käsite käy mainiosti myös taiteen tekemisen tai yhtyeen kaltaisen yhteisön kasvamisen kuvaamiseen. Trio onnistuukin vakuuttamaan kuulijansa vuosia jatkuneen etsimisen ja löytämisen tuloksellisuudesta, sillä trio luo periaatteessa tutuista pianotrion elementeistä hiljaisen keskittynyttä ja yksityiskohtia myöten harkiten soitettua musiikkia.

Hillitystä yleisilmeestään huolimatta ”oku” ei suinkaan ole tasapaksu levy, vaan päinvastoin vivahteikas ja moni-ilmeinen albumi. Avausraita, Sibeliuksen juhlavuotta kunnioittava, ”One For Jean” on tummasävyinen, johdonmukaisesti kaartuva balladi. ”Winter Sleep” puolestaan jännittyy itsepintaisen bassokuvio varaan ja nimensä veroisesti hidasliikkeinen ”Frozen“ tiivistää  sanottavansa vajaaseen kolmeen minuuttiin.

Välisoittona tarjotaan heleän kirkasta soolopianoa (”Singularity”) ja patoutunut energia vapautuu vihdoin levyn ainoalla vauhtiraidalla ”Band Wagon”. Haaviston sävellysten joukkoon on mahtunut vain yksi lainakappale, Victor Youngin standardi ”When I Fall In Love”, joka päättää levyn hienovaraisesti. Albumista syntyy kuulas, viileää kauneutta henkivä kokonaisuus.

Joonas Haavisto Trio: oku (Fredriksson Music, 2016)
Joonas Haavisto, piano, Antti Lötjönen, basso, Joonas Riippa, rummut

joonas_haavisto_trio_oku_cover_digi_3000x3000

Posted

in

by

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.