Vinyylin viehätys – Dave Douglas Quintet: Be Still

Trumpetisti Dave Douglas on erittäin aktiivinen levyttäjä; diskografiassa on levytyksiä yhtyeenjohtajana jo lähes neljäkymmentä. Sikäli on mielenkiintoista, että hän on vasta nyt julkaissut ensimmäisen levynsä laulusolistin kanssa. Rivimiehenähän Douglas on soittanut ainakin laulaja Patricia Barberin levyillä.

Douglasin ensimmäisellä laululevyllä laulaa folk-ja bluegrasslaulajana tunnetuksi tullut Aoife O´Donovan. Hän on ennakkoluuloton ja yllättäväkin laulajavalinta jazzmuusikon levylle. Hänen kuulas äänensä ja hienovarainen laulutapansa sopii hienosti levyn materiaaliin, joka poikkeaa Douglasin tuotannon yleisestä linjasta. Douglas levyttää yleensä suurimmaksi osaksi omia sävellyksiään, mutta uutuuden pääosan muodostavat amerikkalaiset kansansävelmät ja virret, joita Douglasin äiti toivoi hautajaisissaan soitettavan. Tällä kertaa levylle on otettu vain kolme Douglasin omaa sävellystä.

Levy on siis hyvin henkilökohtainen, tunnelmaltaan hillitty ja intiimi balladikokoelma. Ainakin suomalaisille levyn tunnetuin sävelmä on avausraita “Be Still My Soul“. Se on näet versio Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnistä, jota maailmalla lauletaan myös virtenä. Meidän suomalaisten isänmaallisena lauluna tuntemaan melodiaan on olemassa useita erilaisia sanoituksiakin (kertoo Wikipedia).

Be Still” ei kuitenkaan ole pelkästään laululevy, sillä Douglasin uusi kvintetti pääsee hyvin esille Levyllä on kolme instrumentaalia, mm. koskettavan kaunis lopetus, levyn toinen klassinen sävellys “Whither Must I Wander” (säv. Ralph Vaughan Williams). Yhtye soittaa toisiaan tarkoin kuunnellen ja onnistuu välittämään kuulijalle musiikin lämpimän tunnelman sekä yhtyesoitossa että sooloissa. Solisteina kunnostautuvat Douglasin lisäksi uudet tuttavuudet saksofonisti Jon Irabagon ja pianisti Matt Mitchell.

Douglasin levyuutuudesta on kuuntelijalle tarjolla useita eri versioita; tietenkin perus-cd, kaksi eri tiedostomuotoa (mp3 ja flac) sekä tässä nyt esillä oleva kaunis, aukeavalla kannelle varustettu 180 gramman tukeva vinyylilevy. LP-levy ja aukeavat kannet ovat hieno yhdistelmä, jotka tuntuvat minusta nykyäänkin juhlallisilta ja tavallista arvokkaammilta, kuten aikoinaan musiikin kuuntelun ja levyjen hankkimisen alkuaikoina.

Dave Douglas Quintet: Be Still (Greenleaf Music, 2012)
Dave Douglas, trumpetti, Jon Irabagon, tenorisaksofoni, Matt Mitchell, piano, Linda Oh, basso, Rudy Royston, rummut ja Aoife O´Donovan, laulu


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.