2 x Edition Records – Slowly Rolling Camera & Tim Garland

Photo 17.8.2014 11.10.03

Edition Records on brittiläinen levy-yhtiö, jonka pianisti Dave Stapleton ja valokuvaaja Tim Dickeson perustivat Cardiffissa vuonna 2008. Yhtiö on julkaissut viitisenkymmentä levyllistä jazzia ja sen lähimaastossa liikkuva musiikkia. Yhtiön tarkoituksena on tuottaa myös klassista kamarimusiikkia.

Edition on huomannut suomalaisen jazzin korkea tason ja tehnyt levytyssopimuksia suomalaisten muusikoiden kanssa. Pianisti Alexi Tuomarila ja Oddarrang-yhtye ovat jo julkaisseet levymerkillä omat levynsä. Trumpetisti Verneri Pohjolan ensimmäinen Edition-levy ilmestyy ensi vuoden alussa.

Slowly Rolling Camera: Slowly Rolling Camera (Edition Records, 2014)

Slowly Rolling Camera on eräs Dave Stapletonin projekteista. Pianoa ja kosketinsoittimia soittavan sekä sävellyksistä vastaavan Stapletonin lisäksi yhtyeeseen kuuluvat laulaja Dionne Bennett, äänisuunnittelija/sähkomies Deri Roberts ja rumpali Elliott Bennett. Peruskokoonpanon lisäksi levyllä on mukana koko joukko vierailevia muusikoita, mm. Phronesis-yhtyeen basisti Jasper Høiby, saksofonisti Mark Lockheart sekä muita puhaltajia ja jousisoittajia.

Yhtyeen musiikissa vaikutteet popista, soulista, funkista, jazzista ja elektronisesta tanssimusiikista kutoutuvat yhteen eläväksi kudokseksi laulaja Dionne Bennettin tumman äänen ympärille. Hypnoottinen groove, vahvat melodiat, ilmeikäs elektronisten soundien käyttö yhdessä akustisten soittimien kanssa synnyttää lumoavaa musiikkia.

Tim Garland: Songs to the North Sky (Edition Records, 2014)

Saksofonisti Tim Garlandin tupla-cd ”Songs to the North Sky” on kaksijakoinen. Levyn ensimmäisellä levyllä ”Lighthouse” Garland soittaa yhdessä lyömäsoittaja Asaf Sirkisin kanssa. Mukana on vielä kolme pianistia; Jason Rebello neljällä , John Turville kolmella ja Geoffrey Keezer yhdellä kappaleella. Joillakin raidoilla soittavat vielä kitaristi Ant Law ja basisti Kevin Glasgow.

Tim Garlandin tenorisaksofonissa terävä ja viiltävä soundi, joka yhdessä mutkikkaiden sävellysten kanssa luo musiikkiin sähäkkää fuusiojazzin tunnelmaa, vaikka käytetyt soittimet ovat pääosin akustisia. Hyvä esimerkki tästä levyn neuroottisesti ryntäävä avausraita ”Uplift!”.

Garland esittelee monipuolisuuttaan soittamalla myös huilua, bassoklarinettia ja sopraanosaksofonia, joka soi kauniisti levyn päättävällä surumielisellä balladilla ”She´s Out Of My Life”. Kokonaisuudessaan levyllä on energistä ja taidokasta jazzia, jossa erityisesti pianistit pääsevät yhtyeenjohtajan rinnalla parhaiten esille.

Toisella levyllä The Royal Northern Sinfonia Strings esittää Garlandin sävellyssarjan ”Songs to the North Sky”. Garland itse on luonnollisesti pääsolisti ja Asif Sirkis on lyömäsoittimineen mukana tälläkin levyllä. Lisäksi basisti John Patitucci on äänttänyt levylle kontrabassolla neljä välisoittoa (Interlude 1-4).

Garlandin molemmat saksofonit soivat kieltämättä kauniisti yhdessä jousiorkesterin kanssa. Yhteistyöstä syntyy osin dramaattisia, osin kuulaita äänimaalauksia, joita voi halutessaan kuunnella myös visuaalisina kuvina Pohjois-Englannin jylhistä maisemista tai vaikkapa brittiläisen rikosarjan taustamusiikkina.

”Songs to the North Sky” tarjoaa kaunista ja tyylikästä musiikkia. Tässä blogissa tyylikäs tarkoittaa yleensä musiikkia, jonka tekniset ja taiteelliset ansiot ovat ilmeiset, mutta joka siitä huolimatta jättää minut kuulijana viileän ulkopuoliseksi tarkkailijaksi.

Kategoria(t): Jazz Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.