Vuoden valinnat 2021 – 10 + 2 + kolme kirjaa

Linda Fredriksson, Tampere Jazz Happening 2021

Valitsin Valon kuvia -blogin perinteiselle ”Vuoden valinnat” -listalle 10+2 levyä vuoden 2021 aikana ilmestyneistä jazzlevyistä, kymmenen uutta albumia ja kaksi uudelleenjulkaisua. Tällä kertaa päätin pakottaa valinnan tusinaan levyyn, mikä tietenkin jättää listan ulkopuolelle vaikka kuinka monta mainiota julkaisua. Näitä levyjä voi tutkia laajemmalta kuuntelusuositusten listalta: ”Vuoden valinnat 2021”. Selvää on sekin, että monia hyviä levyjä en ole lainkaan ehtinyt/jaksanut/ymmärtänyt kuunnella. Jos olen esitellyt levyä blogissa, levyn nimessä on linkki postaukseen. Olen kuunnellut valittuja levyjä vinyyleinä, cd-levyinä ja suoratoistona.

Uutuutena listan lopusta löytyy myös kolme jazzia käsittelevää kirjaa, jotka olen lukenut tänä vuonna.

Uudet levyt

Soolopiano

 • Benoît Delbecq: The Weight of Light (Pyroclastic Records, 2021); mutkikasta ja haastavaa nykymusiikkia, samalla kuitenkin valoisaa ja aineettoman kevyttä.
 • Aki Rissanen: Divided Horizon (Edition Records, 2021) sulauttaa rohkeasti kamarimusiikkia, itsepintaisia, minimalistisia kuvioita sekä ajoittaisia jazzin ja Bachin purskahduksia omintakeiseksi kokonaisuudeksi Pianon lisäksi levyllä soi myös uusi soitin omniwerk.

Saksofonit

 • Timo Lassy: Trio (We Jazz, 2021). Vaivattoman svengin ja tulkinnan surumielisyyden jännitteestä kasvaa koskettavaa uutta jazzia, joka tuo kuulijoiden korviin tuoreen näkökulman Lassyn musiikkiin
 • James Brandon Lewis / Red Lily Quintet: Jesup Wagon (TAO Forms, 2021) on yhtä aikaa kompleksinen, melodisuudessaan helposti tavoitettava, ilmaisultaan intensiivinen ja emotionaalisesti koskettava.

Yömusiikkia

 • Lina Nyberg & Daniel Karlsson: The Night and the Music (Prophone Records, 2021). Lina Nyberg palaa duomusiikin pariin ja julkaisee yhdessä pianisti Daniel Karlssonin kanssa hienon kokoelman standardeja, joita öinen aihepiiri yhdistää.

Dave Holland, Tampere Jazz Happening 2021

Triot

 • Dave Holland: Another Land (Edition Records, 2021) on suorastaan ilahduttavan suoraviivaista musiikkia, jossa jazzin, bluesin ja rockin vaikutteet kietoutuvat vahvaksi grooveksi.
 • Vijay Iyer, Linda May Han Oh, Tyshawn Sorey: Uneasy (ECM, 2021). Levyn nimi ja samanniminen kappale viittaavat niihin tukaliin ja ihmisten vapaata hengitystä sekä kuvaannollisesti että aivan konkreettisesti tukahduttaviin tapahtumiin, joita olemme saaneet viime aikoina todistaa eri puolilla maailmaa.

Uuden äärellä

 • Linda Fredriksson: Juniper (We Jazz, 2021). Linda Fredrikssonin ensimmäinen oma levy on poikkeuksellisen hienovarainen, toteuttamistavaltaan ja ilmeeltään omaperäinen levytys.
 • Koma Saxo: LIVE (We Jazz, 2021) on raaka ja paljas konserttiäänitys, jonka musiikki rynnistää kuulijan korviin ilman studiossa lisättyjä elementtejä.
 • Irreversible Entanglements: Open The Gates (International Anthem, 2021) soittaa poliittisesti latautunutta free jazzia, jossa akustiset soittimet, sähköiset efektit ja runous kietoutuvat väkeväksi julistukseksi.

Uusintajulkaisut

 • John Coltrane: A Love Supreme: Live in Seattle (Impulse!, 2021) on nyt toinen tunnettu konserttiversio Coltranen sarjasta ”A Love Supreme”. Musiikki äänitettiin lokakuussa 1965 The Penthouse-klubilla Seattlessa ja nauhat jäivät vuosikymmeniksi konsertin tallentaneen saksofonisti Joe Brazilin arkistoihin. Uusi ja ennenkuulematon Coltrane-tallenne on tietenkin pakollista kuunneltavaa.
 • Eero Koivistoinen: Altered Pictures. The Complete New York 1983 & 1991 Sessions (Svart Records, 2021). Koivistoinen levytti New Yorkissa kaksi albumia yhdessä amerikkalaisten muusikoiden kanssa. Vuonna 1983 syntyi ”Altered Things” ja kahdeksan vuotta myöhemmin ”Picture In Three Colours”. Koivistoinen oli onnistunut saamaan levytyksiinsä John Scofieldin, Jack DeJohnetten ja Tom Harrellin kaltaisia ykköskentän soittajia. Nyt Svart Records julkaisee uudelleen nämä kauan sitten loppuunmyydyt merkkiteokset, jotka ovat täynnä hienoja Koivistoisen sävellyksiä. Musiikki on saatavilla kolmen cd:n boksina tai kahtena tuplavinyylinä.

Kirjat

Vuoden 2021 aikana luin myös muutamia jazzkirjoja. Sekä Wolfgang SandnerinKeith Jarrett. A Biography” että Jan BruérinLars Gullin. Saxofonist ock kompositör” tarjosivat sekä runsaasti uutta tietoa että houkuttelivat kuuntelemaan päähenkilöidensä musiikkia. Ilahduttavasti myös suomenkielinen jazzkirjallisuus karttui, kun Aviador Kustannus julkaisi käännöksen Ashley Kahnin Coltranen ”A Love Supreme” -levyn syntyä ja vaikutusta käsittelevästä kirjasta nimellä ”A Love Supreme – John Coltranen testamentti”. Uskallan nostaa kirjan vuoden valintojen joukkoon, vaikka en ole ehtinyt suomenkielistä laitosta vielä lukea. Vuonna 2002 ilmestyneen alkuperäisen kirjan olen toki lukenut. Palaan kirjaan ja sen mukana tulleeseen levyyn blogissa myöhemmin.

Share
Kategoria(t): Jazz, Kirjat Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.